Nakon što je održano drugo od četiri Badel Masterclass Cup regionalnih natjecanja 13. ožujka u Rijeci, ukupan broj finalista došao je na 10!

Za uzbudljiv dan na brodu Marina najodgovorniji su bili natjecatelji zato što je među njih pedesetak bilo onih s odličnim vještinama i idejama za koktele. Žiriju nije bilo lako, ali odabrali su ovih 5 finalista:

  • Eddie Frankovich – koktel „Gaia“

  • Dimitrije Vasiljević – koktel „Elixir 1862“

  • Luka Martinić – koktel „Sarà perché ti amo“

  • Sebastian Mandić – koktel „Tonkio“

  • Chiara Zonta Gregorić – koktel „Temptation“

Prvoplasiranog Eddieja Frankovicha, koji u ugostiteljskom sektoru radi 16 godina, na natjecanje je potaknula upravo epidemiološka situacija. „Masterclass se pokazao kao odlična prilika za konačno vidjeti kolege i njihove kreacije i kao nekad se okušati u izradi najboljeg koktela. Mislim da nam je natjecanje bilo i teže nego što bi bilo inače jer nismo radili pa smo time i nesigurniji u sebe. No, uvijek je zanimljivo sklapati nove sastojke i okušati nove okuse i tako se dalje razvijati kao barmeni te biti u trendu s modernom miksologijom“, smatra Frankovich.

Da su ovakva natjecanja bitna za barsku scenu vjeruje i Sebastian Mandić. „Volim izazove i ovo je natjecanje veliko iskustvo. Smatram da takva natjecanja veoma utječu na stvaranje barske scene i mene samog kao barmena. Od samog koncepta stvaranja koktela do vježbanja za ostale discipline, sve je to važno“, rekao je Mandić i priznao kako ga je nekoliko dana prije samog regionalnog natjecanja obuzeo adrenalin koji mu je pomogao pri osmišljavanju koktela.

Petoplasirana Chiara Zonta Gregorić u ugostiteljskom sektoru radi od svoje 16. godine te joj je, kaže, taj posao bio „ljubav na prvi pogled“, a na natjecanje se prijavila s pet kolega i za njega su se svi zajedno pripremali. „Svatko je bio inspiriran nečim drugim, svatko je davao svoju ideju i međusobno smo ih isprobavali. Volim eksperimentirati s pićem i balansirati okuse, a moj koktel „Temptation“ nastao je iz četvrtog pokušaja“, ispričala je 30-godišnja natjecateljica.

Osim nje, i Luka Martinić ljubitelj je eksperimentiranja s hranom i pićem, što mu je svakako pomoglo da osvoji žiri i osvoji treće mjesto na riječkom natjecanju, a time i ulazak u veliko finale Badel Masterclass Cup-a. „Slušao sam pjesmu “Sarà perché ti amo”, kako sam i nazvao svoj koktel, a ta me pjesma potaknula na korištenje talijanskih nota u koktelu, odnosno herbalnih i citrusnih nota te vermoutha. Za konačni odabir sastojaka proučavao sam Badelov asortiman te se prepustio mašti“, rekao je ugostitelj koji je, kako je dodao, veoma uzbuđen zbog ulaska u finale natjecanja na koje se prijavio zbog novih izazova.

Dimitrija Vasiljevića su pak na prijavu potaknuli kolege, prijatelji i, kako je rekao, „posebno uporna supruga“, a da je to bila dobra odluka pokazao je njegov uspjeh, odnosno drugo mjesto u regionalnom natjecanju održanom u Rijeci.

„Kako je Pelinkovac prvotno bio namijenjen ublažavanju želučanih tegoba, koktelu sam htio dati naziv koji će podsjećati na neke pripravke iz starih ljekarni ili čak alkemijske napitke. Tako sam došao do naziva Elixir1862. Razmišljajući što bih mogao koristiti kao kiselinu, odlučio sam ne koristiti klasične citruse poput limuna i limete jer sam htio pojačati gorčinu koktela pa sam to učinio grejpom te sam dodao rižin ocat koji se, prema mom mišljenju, savršeno sljubljuje s Antique Pelinkovcem. Uz rižin ocat, dalekoistočni “touch” dodao je i pire od Yuzu-a. Za pjenu i teksturu tu su bile Stillabunt biljne kapi, savršena zamjena za bjelanjak, a cardamom bitters bio je završni dodir koktelu“, pojasnio je sastojke svog koktela drugoplasirani Dimitrije Vasiljević koji, kako kaže, i inače kreira koktele te se „često igra s miksologijom“, a najviše vremena u pripremi za natjecanje uložio je upravo u osmišljavanje vlastitog koktela. „Nakon nekoliko prvih mačića, došao sam do ove recepture i pokazala se kao uspješna što me jako veseli“, ispričao je.

No, osim vlastitog koktela, na regionalnom natjecanju ugostitelji moraju pokazati znanje iz još dvije discipline. Jedna od njih je tzv. „nosing test“, odnosno test njuha na kojem se od natjecatelja traži da osjetom njuha prepoznaju vrste jakih alkoholnih bezbojnih pića koja su mu ponuđena. Usto, kandidati su morali položiti i tzv. „pouring test“, odnosno test točenja kojim pokazuju razvijenost osjećaja za točenje pića. Zadatak natjecatelja bio je da najprije jednom pa zatim drugom rukom pojedinačno, a nakon toga i s obje ruke istovremeno, u shaker natoče pića prema točno dobivenim podacima o zapreminama svake od tekućina. Pritom se ocjenjuje točnost i preciznost ulijevanja tekućina prema zadanim mjerama.

I ovoga puta se zahvaljujemo sudionicima, domaćinima, žiriju i svima koji su pomogli u organizaciji, a naše pripreme za sljedeće regionalno natjecanje u Zagrebu 20. ožujka već su krenule!

Splićanin Nikola Rojnica proglašen najboljim barmenom u Hrvatskoj

U borbi za titulu najboljeg barmena kroz regionalna i finalno natjecanje Badel 1862 Masterclass Cup  sudjelovalo je 183 natjecatelja.